Dirigintele este profesorul care petrece cel mai mult timp cu elevii clasei pe care o are in subordine. El ar trebuie sa ii cunoasca cel mi bine pe elevi, sa le stie problemele de acasa, sa ii ajute sa isi formeze comportamentul, sa incerce sa ii ajute sa isi imbunatateasca performantele scolare si sa mentina legatura cu ceilalti profesori care predau la clasa respectiva.
Rolul dirigintelui este acela de a-i forma pe elevi, de a-i indruma catre succes, de a-i ajuta sa inteleaga importanta educatiei. El are datoria sa le fie aproape elevilor sai, sa ii incurajeze sa isi depaseasca tot timpul performantele, dar si de a le atrage atentia atunci cand gresesc.
Acesta va oferi elevilor sai un model comportamental si isi va controla permanent reactiile si atitudinea, indiferent de ipostazele in care este pus, astfel incat sa nu denote stari de nervozitate, violenta, scapare de sub control a lucrurilor.
Orele de dirigentie nu inseamna neaparat o disciplina la care profesorul vorbeste, iar elevii isi iau notite. In timpul acestor ore dirigintele poate discuta cu copiii despre notele pe care le-au primit in ultima perioada, despre disciplinele care le dau batai de cap si motivele care duc acolo, despre pregatirea de care are nevoie fiecare elev in parte pentru o disciplina, un test sau un examen important.
Acesta va verifica zilnic catalogul clasei, va fi in permanenta la curent cu absentele elevilor si va analiza impreuna cu copiii notele pe care le-au primit.
Dirigintele are datoria de a organiza periodic sedinte cu parintii, pentru a-i informa despre situatia scolara a copiilor lor si despre strategiile educationale pe care le are in vedere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu